De Elzas heeft een unieke combinatie van verschillende bodemsoorten. Roze zandsteen, blauwe leisteen, kalksteen, graniet, en vulkanisch gesteente behoren tot de meest interessante bodemsoorten van deze streek. Allemaal terug te vinden in de grand cru wijngaarden.
In 2011 zijn Julien Schaal en Oliver Biecher begonnen met een wijngaard die uitsluitend gewijd is aan Grands Crus-wijnen uit de Elzas. Van Andlau tot Thann hebben zij een aantal interessante wijngaarden gevonden die allemaal een sterk individueel karakter hebben.
Aan de voet van de heuvels van de Vogezen, net onder het kasteel van Haut-Koenigsbourg, hebben zij hun wijnkelder gevestigd in het dorp Saint-Hippolyte. Riesling Schoenenbourg is een van de meest geprezen Grand Crus-wijngaarden van de Elzas, met notities over de wijnen die zelfst teruggaan tot de 16e eeuw. De gipsbodems hier produceren Rieslings die diep zijn, rijk met wat rokerige diepte en hints van honing. Gelegen ten noorden van Riquewihr, loopt de wijngaard langs de vrij steile zuid- en zuidoostflank van de Schœnenbourg-heuvel, op een hoogte van 265 tot 380 mete
Alle met de hand geplukte druiven worden zorgvuldig gesorteerd en voorzichtig in de pneumatische pers geplaatst. Een lange persing van minimaal 12 uur is nodig om het best mogelijke sap te extraheren.
Na het decanteren bij lage temperatuur begint het sap met de lange alcoholische gisting (wilde gist) die tot wel 4 maanden kan duren.
Er wordt geen zwavel toegevoegd en hierdoor kan de wijn zich zoveel mogelijk ontwikkelen. Het resultaat is een wijn die minder gevoelig is voor oxidatie en veel aromatischer is.
Hoewel deze Riesling Schoenenbourg Grand Cru nog steeds vrij gesloten is in de neus, is er een heerlijk fris abrikozenaroma, plus tonen van engelwortel en gekonfijte gember. Ondanks de hoge zuurgraad is dit een rijke en mondvullende droge riesling. Zeer lange, rijpe en sappige afdronk met veel subtiele, wortelachtige tonen.
Heerlijk bij gegrilde vis en bij geitenkaas
Julien Schaal is een uiterst getalenteerde wijnmaker uit de Elzas. In oktober maakt hij riesling in Frankrijk en in februari en maart wijn in Zuid-Afrika. De fijne kneepjes heeft hij geleerd bij de Zuid-Afrikaanse topproducenten Newton Johnson en Paul Cluver. Zijn wijnen zijn prachtig zuiver en hebben de Franse elegantie.
© 2024 www.wijnmeisje.nl - Powered by Shoppagina.nl