€ 82,50 per fles
Druivensoort: 100% Sangiovese Grosso
4.5 Vivino *
Angelo Gaja (1940) werd beroemd door zijn wereldwijd begeerde Piemontese wijnen. Inmiddels bezit hij ook twee domeinen in Toscane, te weten Ca’Marcanda in Bolgheri en Pieve Santa Restituta in Montalcino. De wijngaarden van Pieve Santa Restituta staan louter aangeplant met de lokaal voorgeschreven nationale trots van Italië: de sangiovese, die plaatselijk brunello wordt genoemd. Bij de productie van zijn Brunello di Montalcino doet Gaja zoals gebruikelijk geen concessies op het gebied van kwaliteit. Zo verkocht hij tweemaal zijn volledige oogst in bulk toen die van 2002 was verpest door overvloedige regenval en die van 2003 door een hittegolf.
De druiven voor deze fraaie Brunello di Montalcino - GAJA worden apart geoogst en vergist op RVS. Hierna wordt de wijn gedurende 24 maanden op houten vaten gelagerd, waarna het blenden plaats vindt. Vervolgens rijpt de wijn nog 6 maanden op betonnen vaten. Met aansluitend 2 jaar flesrijping. Deze elegante Brunello heeft een mondvullende rijpe structuur, zwoele tannines, confiture, kruidige houttonen en een romige en spannende lengte.
Bovenop een steile heuvel in de Langhe ligt het kleine dorpje Barbaresco, de thuisbasis van wijnhuis GAJA. Het verhaal van GAJA kan worden herleid tot een uniek, fundamenteel doel: originele wijnen produceren met een gevoel van plaats die de traditie en cultuur weerspiegelen van degenen die het hebben gemaakt. Deze filosofie heeft vijf generaties van onberispelijke wijnbereiding geïnspireerd. Het begon meer dan 150 jaar geleden toen Giovanni Gaja een klein restaurant opende in Barbaresco, waar hij wijn maakte als aanvulling op het eten dat hij serveerde. In 1859 richtte hij de Gaja Winery op en produceerde een deel van de eerste wijn uit Piemonte die werd gebotteld en buiten de regio verkocht. Sinds die tijd is de wijnmakerij gevormd door de hand van elke generatie, met name die van Clotilde Rey, de grootmoeder van Angelo Gaja. Haar passie voor compromisloze kwaliteit heeft Angelo Gaja beïnvloed en geïnformeerd. Door Angelo zijn deze waarden de hoeksteen van de GAJA-filosofie geworden en zijn ze ingebed in elk aspect van de wijnproductie
In 1961 begon Angelo Gaja aan zijn missie om deze geweldige wijnmakerij naar een nog hoger niveau te brengen. Hij was de eerste die barriques gebruikte, 225 liter Franse eikenhouten vaten. Onder zijn leiding was GAJA een pionier in de productie van wijnen met één wijngaard en was hij de eerste die de variëteiten Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Sauvignon Blanc in Piemonte plantte. Hij speelde ook een belangrijke rol bij het verheffen van de inheemse Nebbiolo-druif tot aanzien van wereldklasse.
Angelo Gaja wordt vergezeld door de vijfde generatie van de GAJA-familie - zijn dochters Gaia en Rossana en zijn zoon Giovanni. Ze blijven samen de erfenis van de wijnmakerij bevorderen. Om hun visie volledig te realiseren, worden alle GAJA-wijnen uitsluitend geproduceerd van druiven die worden geteeld in wijngaarden die eigendom zijn van het landgoed, waaronder 250 hectare in de districten Barbaresco en Barolo in Piemonte, evenals landgoederen in Pieve Santa Restituta (Montalcino) en Ca’Marcanda (Bolgheri). Het is van deze legendarische wijngaarden en hun terroir - de combinatie van grond, weer en wijnstokken die erop groeien, dat GAJA-wijnen hun ware hart en ziel onthullen.
© 2024 www.wijnmeisje.nl - Powered by Shoppagina.nl